March 8, 2021

Nik Nock

Blogger Malaysia

Khasiat Minum Madu Setiap Hari | Lulu Tree PeDAS

Khasiat-minum-madu-setiap-hari

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"F50896F3-BFF0-48A7-A84F-EEA4A15CE27C_1560432736928","width":3464,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":1,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"origin":"gallery","height":3464,"subsource":"done_button","total_editor_time":121,"brushes_used":0}

Sejak dulu lagi, madu adalah makanan yang sangat bernilai dan digunakan sebagai sumber makakan yang penting. Selain diminum terus, madu juga digunakan sebagai agen pemanis, pewarna, perasa dan penambah kelikatan dalam produk makanan. Ini adalah kerana khasiat minum madu setiap hari dapat diperoleh dalam apa juga cara pengambillannya.

khasiat minum madu setiap hari
Madu Kelulut Lulu Tree

Nik Nock kongsikan antara khasiat pengambilan madu dalam kehidupan seharian kita.

Antara Khasiat Minum Madu Setiap Hari

(1) Dapat Mengurangkan Angin Dalam Badan

Sekiranya kita mengalami kembung perut ataupun rasa perut yang kurang selesa. Boleh cuba minum segelas air suam yang dicampur dengan madu. Angin dalam badan akan beransur-ansur hilang.

khasiat minum madu setiap hari bantu perut kembung

(2) Membantu Meningkatkan Sistem Imunisasi

Madu asli mengandungi enzim, vitamin dan juga mineral. Secara tidak langsung madu dapat meningkatkan sistem ketahanan diri dan tubuh.

(3) Madu Membantu Membuang Toksin

Sekiranya kita mengamalkan minum air suam hangat bersama madu setiap pagi ketika perut masih kosong akan membantu membuang toksin di dalam badan. Jika suka, boleh tambahkan hirisan lemon untuk menambahkan tenaga sepanjang hari.

(4) Khasiat Minum Madu Setiap Hari Membantu Cantikkan Kulit

Kebanyakan daripada kita dah tahu bahawa amalan minum madu setiap hari baik adalah baik untuk kulit. Apabila toksin disingkirkan melalui sistem perkumuhan, darah dan oksigen berjalan lancar. Bonusnya kulit akan semakin cantik dan berseri.

khasiat minum madu setiap hari bantu kulit cantik

(5) Membantu Mencerahkan Wajah

Madu mempunyai banyak ciri-ciri antibakteria dan anti-kulat. Oleh itu, minum madu bersama air suam hangat dapat membantu menyembuhkan jerawat dan mencegah jerawat daripada timbul di wajah. Malah ianya juga dapat membantu kita mendapatkan kulit yang cerah dan sempurna.

(6) Membantu Menjadi Lebih Awet Muda

Khasiat yang terkandung di dalam madu dikatakan dapat menentang radikal bebas. Ia bersifat antipenuaan. Minum madu bersama perahan lemon dan madu bersama air suam bukan sahaja dapat membantu melawas malah membantu buan toksin dalam badan.

(7) Khasiat Minum Madu Setiap Hari Membantu Mengurangkan Berat Badan

Madu dapat membantu kita apabila terasa ingin makan makanan manis. Dengan mengambil madu daripada makanan manis bergula adalah lebih baik. Madu juga dapat mengurangkan kalori dalam badan.

madu bantu kurangkan berat badan
Cropped image of woman feet standing on weigh scales, on gray background. A tape measure in the foreground

(8) Membantu Meredakan Sakit Tekan

Apabila tekak rasa sakit seeloknya cuba minum madu bersama air suam. Ianya akan bantu melegkan rasa gatal pada tekak. Begitu juga apabila demam, amalan minum madu ini dapat mengurangkan panas dalam badan.

(9) Khasiat Minum Madu Setiap hari Membantu Memulihkan Bibir Gelap

Bagi yang mengalami masalah bibir gelap atau hitam, boleh cuba sapukan madu pada bibir setiap malam. Kena amalkan secara rutin harian sehingga bibir kembali cerah.

madu bantu bibir cantik

(10) Membantu Meningkatkan Daya Ingatan

Madu juga dikatakan dapat meningkatkan fungsi otak. Jika dicuba untuk mengambil madu secara rutin satu sudu makan sebelum tidur, maka daya ingatan akan semakin tajam.

Begitu banyak khasiat madu yang diperoleh sekiranya dijadikan amalan harian kita.

Walau bagaimanapun kepada yang berpenyakit mestilah mendapat nasihat doktor terlebih dahulu sekiranya ingin mengamalkan madu.

Lulu Tree Madu kelulut asli adalah antara madu yang banyak khasiatnya untuk kesihatan. Lulu Tree menyediakan madu kelulut yang asli dan berkualiti tinggi.

Bagi kawan-kawan yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai produk keluaran Lulu Tree ini boleh mengunjungi Instagram mereka.

Instagram Lulu Tree

Nik Nock kongsikan media sosial dan nombor untuk dihubungi bagi maklumat lanjut berhubung produk Lulu Tree ini ya

FACEBOOK LULU TREE
INSTAGRAM LULU TREE
WEBSITE LULU TREE
YOUTUBE LULU TREE
NO TELEFON
013-3227771
(AMRINA)

Terima kasih kepada Usahawan Lulu Tree yang mengeluarkan madu kelulut asli yang memberikan manfaat untuk ramai orang. Semoga usaha Lulu Tree terus diberikan kejayaan yang berkekalan. Aameen.

Artikel lain yang boleh di baca berhubung produk Lulu Tree boleh KLIK pada link yang berikut;

Artikel ini Nik Nock tuliskan untuk Siri Tulisan Artikel Usahawan PeDAS MDEC. Kawan-kawan boleh KLIK DI SINI UNTUK MAKLUMAT PROGRAM PeDAS